Mobile Photo Crash Course 6

20. veljače 2018. @ 18:48
Kako doskočiti problemu digitalnog zooma? 

Sigurno vam je poznata sljedeća situacija: ugledaš motiv za odličnu fotku, uperiš mobitel i - shvatiš da ti je predaleko! Pomisliš 'Ha! Pa, imam zoom!' Zoomiraš, snimiš i čim stigneš kući sazivaš zbor ukućana na svečanu premijeru fotke na ekranu kompjutera. Na tvoje iznenađenje, fotka je najviše uzbudila tebe - jer je mutna! 

Upućeniji znaju o čemu se radi - zoom mobitela je digitalni, a on funkcionira slično izrezivanju (kropanju) fotografija u nekom od programa za obradu fotografije. Vi odaberete željeni dio fotografije koji želite uvećati, a program mobitela se trudi što bolje izmisliti pixele koji bi se ondje u stvarnosti mogli nalaziti. Ako imate kompjuter s nekim programom za obradu fotografije, napravite test; motiv snimite bez digitalnog zooma i još jednom s njim, pa fotku snimljenu bez digitalnog zooma probajte jednako zoomirati u postprodukciji. Nemojte se začuditi ako vam povećanje u postprodukciji ispadne bolje od onog s digitalnim zoomom na lokaciji. 

Za razliku od digitalnog, optički zoom ne izmišlja, nego pomacima leća mijenja vidni kut. Pixeli koje je aparat snimio optičkim zoomom zabilješke su stvarnih fotona, a ne onih koji su softverski izmišljeni. I zato je takva fotografija - oštra. 

Mobiteli, zasad, nemaju optičke zoomove jer bi - zbog prostora potrebnog za zoomiranje pomicanjem leća - trebali biti deblji. Srećom, i tome je doskočeno. Moj suputnik Samsung Note8 ima sistem fotografiranja s dva objektiva! Na taj način, mobitel je ostao tanak, a mi smo dobili mogućnost dvostrukog 'približavanja' željenom motivu. Dakle, na safariju se više nećete morati približiti lavu na dva metra ako ga želite snimiti u krupnom planu, moći ćete komotno ostati na udaljenosti od četiri metra :) 

Gornja fotografija snimljena je širokokutnim objektivom, donja objektivom čiji je vidni kut duplo uži. Ako imate aparat s dva objektiva, opis postavki koje trebate podesiti je jednostavan; na ekranu uključenog fotoaparata pritisnite oznaku koja vam omogućuje promjenu objektiva (kod mene su to x1 ili x2) i na ekranu ćete ugledati sliku koju 'vidi' vaš drugi objektiv.
Mobile Photo Crash Course 5

20. siječnja 2018. @ 19:30
Dubinskom oštrinom do atraktivnije fotografije 

Bez obzira bio početnik ili profesionalac, svatko želi snimiti još bolju fotografiju. Jedan od efektnih načina je preuzimanje kontrole nad dubinskom oštrinom. Vi, a ne fotoaparat, morate odlučiti što će objektiv zamutiti (lens blur). Tako ćete dobiti jednostavno, a moćno rješenje za isticanje određenog dijela fotografije. 

Do sada je to bila privilegija vlasnika fotoaparata koji imaju mogućnost promjene objektiva i otvora blende (zaslona). No, zahvaljujući tehnološkom napretku, danas možete postići isto mobitelom koji ima sofisticiranu kameru i pripadajući softver. 

Na kameri mog Samsung Note8 telefona opcija mijenjanja dubinske oštrine zove se 'Live focus', a funkcionira tako da oštrinu pozadine iza fokusiranog objekta možete mijenjati i tijekom i nakon snimanja. U oba slučaja aparat sprema originalnu, nezamućenu fotku s podacima o željenom stupnju zamućenja, tako da se nakon snimanja možete predomisliti i vratiti stupanj zamućenosti pozadine na nulu. Kad sam napravio prve 'Live focus' snimke, nisam mogao vjerovati koliko je pozadina uvjerljivo zamućena. Zabava s 'bluranjem' pozadine potrajala bi vjerojatno do iza ponoći da ukućani nisu podviknuli. No kada sam im pokazao efekt, i oni su prije spavanja morali malo isprobati. Od tada u obiteljskim prigodama umjesto profesionalne opreme nosim samo mobitel, pa budući da bez zastoja zbog promjene objektiva ili blende snimanja teku glatko, svi se rado fotkaju. Čak i moj simpatični model s fotke ispod - ovo nam je već peti photo session - koji je na snimanju plakata za zagrebački ZOO pokazao 'visok stupanj zainteresiranosti za fotografiju'. Toliki da mi je u jednom trenutku njuškicom zamastio objektiv jer je (valjda) htio vidjeti što je u toj rupi. Za ovo snimanje odabrao je pozu inspiriranu Monty Python skečem kad Pythonovci zavrnutih nogavica stoje u potoku. Fanovi znaju o čemu se radi. 

Obje fotografije iz primjera kao ishodište imaju gornju, nezamućenu fotografiju, s tim da donju dobijete tako da:

1. Prije snimanja fotografije pritisnete opciju 'Live focus'.

2. Pojavit će se slider 'Background blur' čijim pomicanjem određujete koliko će biti neoštra pozadina u odnosu na ono na što ste izoštrili. Nije nužno da prije snimanja pomičete taj slider, isto ćete moći na snimljenoj fotografiji.

3. Na ekranu se treba pojaviti natpis 'Live focus ready'. Ako se nije pojavio, znači da nešto onemogućuje snimanje tom opcijom. U tom slučaju trebate promijeniti kadar jer ste preblizu, premalo je svjetla...

4. U galeriji svog fotoaparata otvorite snimljenu fotografiju.

5. Pritisnite tipku 'Adjust background blur' i sliderom zamutite pozadinu do željenog stupnja.

6. Tako podešenu fotografiju morate spremiti kao novu fotografiju, klikom na izbornik, pa na opciju 'Save as new file'. 

Hvala Zoološkom vrtu grada Zagreba na pomoći prilikom snimanja lemura.


 

Mobile Photo Crash Course 4

28. prosinca 2017. @ 21:49
Pro (Manual) vs Auto Mode – podešavanja ISO vrijednosti 

Ne tako davno, izraz 'fotografirati po mraku' zvučao je kao oksimoron, pa se čak koristio kao šala na račun autora fotografije na kojoj se ne vidi ništa osim crnila. Zahvaljujući današnjim smartfonima, ta šala više nije aktualna. Fotografiranje u slabim svjetlosnim uvjetima doveli su do nivoa spontanosti kojem sam se i sam začudio snimajući za ovaj blog, tako da je pronaći odgovarajući motiv bilo pravi mali izazov. 

Iako su mi za maksimalnu kvalitetu fotografije iz primjera bili neophodni manualni način rada i stativ, motivi koji su bili imalo bolje osvjetljeni od ovog (slaba ulična lampa u parku), omogućavali su smartfonu da ih snimi oštro i s prihvatljivom razinom šuma – na automatici i bez stativa! Hoćete li imati tu mogućnost ovisit će o karakteristikama kamere vašeg smartfona. Meni je to bilo izvodivo jer Samsung Galaxy Note 8 ima sve potrebno. Svjetlosna moć objektiva mu je 1:1.7, što znači da se vrlo malo svjetla upalog u objektiv izgubi na putu do senzora (1:1 bi značilo da nema gubitka). Objektiv žarišne duljine 4mm mirnijoj ruci omogućuje snimanje brzinom zatvarača od 1/4 sekunde. Stabilizator slike ublažava zamućenje izazvano podrhtavanjem aparata čime dopušta i dulje brzine od 1/4 sekunde. Dovoljan ISO raspon omogućuje registriranje i slabijeg osvjetljenja. 

Bez obzira dopušta li vam mobitel da pri slabom svjetlu snimite prihvatljivu fotografiju, ukoliko želite dobiti maksimalno kvalitetnu sliku (s minimalno šuma i maksimalno detalja), trebat ćete posegnuti za stativom i manualnim postavkama. Razlog će vam postati jasan pri pogledu na sliku uvećanog dijela tornja koji prikazuje rezultat automatskog načina rada bez stativa i manualnog sa stativom.

Maksimum kvalitete postići ćete na sljedeći način:

1. Postavite mobitel na stativ.

2. Odaberite Pro (Manual) način rada.

3. Postavite ISO vrijednost na 100 ASA. ISO vrijednost je ta koja određuje količinu šuma na fotografiji, odnosno koliko će 'točkasta' fotografija biti. Manja ISO vrijednost = manje šuma = oštrija slika = vidljivo više detalja.

4. Podesite brzinu zatvarača tako da na displayu vidite ispravno osvijetljenu fotografiju. Ukoliko vam display ne daje točan prikaz, do ispravne brzine dođite metodom pokušaja. Snimanje na 100 ASA pri slabom svjetlu zahtijeva produljenje brzine zatvarača u područje podložno zamućenju slike zbog vašeg disanja i podrhtavanja ruke. To je razlog zbog kojeg trebate koristiti stativ. Fotografija u primjeru snimljena je s 4 sekunde, na 100 ASA, s otvorom blende 1.7

5. Obratite pažnju da će stativ onemogućiti zamućenje slike izazvano pomicanjem fotoaparata prilikom okidanja, no neće spriječiti zamućenje izazvano pomicanjem snimanog objekta. Znači, sve što vam se u kadru bude micalo tijekom vremena eksponiranja, biti će mutno.


 

Sretno / Best wishes

23. prosinca 2017. @ 12:39


Sretno!

Best wishes!

Fotografije seminarista Fotosofije na kalendarima

13. prosinca 2017. @ 12:01
Dvanesti prosinca ćemo morati proglasiti danom Fotosofije, jer smo na taj dan imali promocije dva kalendara s fotografijama koje su snimili naši seminaristi :)

Osobno me posebno veseli što niti jedan od kalendara nije bio planiran, već je njihova realizacija potaknuta kvalitetom njihovih radova.

Ujutro smo predstavili kalendar zagrebačkog ZOO-a Fotosofia 4 All 'Ambassadors 4 Biodiversity'. Time je ZOO okrunio našu suradnju kojom smo uspjeli ostvariti projekt globalno jedinstven po tome da je po prvi puta (koliko znamo) šest ambasadora udružilo svoje fotografske snage na ovaj način. Osim što su time ostavili prekrasan trajni trag u državi u kojoj su živjeli niz godina, vjerujem da su i ponijeli nezaboravna iskustva i znanja kojih će se prisjećati svaki puta kad krenu fotografirati. Hvala Tanya (Bugarska), Philippe (Belgija), Andrew (UK), Juan (Čile), Stavros (Grčka) i Maciej (Poljska).Navečer je u zagrebačkoj galeriji Lauba tvrtka Dalekovod otvorila izložbu i promovirala kalendar s fotografijama koje su snimili seminaristi Fotosofije 12. I time dala dodatni 'vjetar u leđa' novim fotosofima. Osim toga, fotosofi sad više ne moraju muku mučiti oko ideja za originalan poklon prijateljima ;)

 


 
 
 
Prethodna    1  2  3  4  ( stranica 1 / 4 )    Slijedeća
Prikaži sve