Mobile Photo Crash Course 9

15. svibnja 2018. @ 20:10
Selfie nove generacije 

U doba analogne fotografije, rješenje za snimit selfie koji će biti šireg kuta, a nedeformiranog lica, bilo je poput bajke. Ili se pretvoriš u 'gumenog' iz Fantastične četvorke i s produženom rukom snimiš širi kadar, ili se širim objektivom deformiraš u žabu (cure ti onda iz samilosti daju poljubac da ti vrate ljudski lik). Mobiteli su to vrlo elegantno riješili. Sjećam se kako sam prije nekoliko godina u gradu vidio japanske turiste koji se fotkaju tako da su mobitel stavili na - štap! Iako mi je ideja bila duhovita, bilo mi je jasno da su na taj način doskočili problemu duljine ruke. 

Selfie stickom dobili smo mogućnost povećati veličinu prikaza prostora u odnosu na veličinu naše glave. A na fotkama na kojima je više osoba, pokazati da na svijetu postoje i druge stvari osim naših lica. No, stvari tu nisu stale. Ubrzo se pokazalo da selfie stick ima i neke nezgodne strane: u velikim gužvama je nepraktičan, nekada je nepristojno koristiti ga, ponekad nam se ne da nositi ga, ako ga se koristi na većoj udaljenosti glava je sve manja... 

Stoga sam s priličnim veseljem dočekao novu opciju, onu koja omogućuje selfie širokog kadra, ali na kojoj je glava iste veličine kao na običnom selfieu. Na mom mobitelu Samsung Galaxy S9+ ta se opcija zove 'Wide selfie' i funkcionira na principu pametnog algoritma sposobnog sastaviti besprijekornu proširenu sliku od onog što mu tijekom snimanja selfiea 'pokažete' zakretanjem mobitela lijevo - desno. U donjim primjerima možete vidjeti što Wide selfie znači u usporedbi s običnim selfiem kad se želite snimiti ispred znamenitog kipa ili zgrade, a kao nezamjenjivo rješenje koristim ga i u nizu drugih situacija, primjerice kad se želim snimiti sa svim posjetiteljima izložbe, prisutnima na seminaru Fotosofia ili nekom drugom događanju s puno ljudi. 

Ovdje je opis kako koristiti Wide selfie na mom mobitelu, pronađite na svom odgovarajuće opcije:

1. Prebacite način snimanja na 'Selfie', ikonicom fotoaparata s dvije strelice

2. Odaberite opciju 'Wide selfie' u meniju iznad slike

3. Pritisnite tipku za okidanje

4. Zakrećite foto aparat ulijevo dok vam mobitel uputom na ekranu ne pokaže da stanete i počnete ga zakretati udesno. Izuzetno je važno da mobitel ne pomičete, nego ga samo rotirate oko osi. Inače ćete s tri glave konkurirati zmaju u pozadini donje fotografije. Mobitel dobro postavite u ruku, jer pri zakretanju ne smije biti većih odmaka od ravnine niti od osi u kojoj ste počeli snimati. Dakle, objektiv ne zakretati previše dolje ni previše gore, a zakretanje predlažem da izvodite prstenjakom (četvrti prst ruke).

5. Zakrećite udesno dok mobitel ne prestane snimati.


Sadržaj sponzorira Samsung

Mobile Photo Crash Course 8

17. travnja 2018. @ 18:27
Priroda u objektivu mobitela

Hvala svima koji ste poslali prijedloge za ovaj nastavak tečaja, između kojih sam odabrao fotografiranje prirode. Iako je to širok pojam, u žargonu se pod njim misli na fotografije biljaka prikazanih u užem planu (dio motiva koji se vidi u kadru) od onog zbog kojeg bismo ih nazvali pejzaž. Uži planovi prirode su svugdje oko nas, tako da ćete ove savjete moći odmah primjeniti u praksi.

Prije fotografiranja pronađite motiv, primjerice cvijet na livadi, koji ćete moći izolirati od svega što bi vam na slici moglo smetati (ljudi, zgrade, automobili...) Prekrasna stvar kod fotografiranja prirode je ta što ono ne pruža samo fotografski, nego i opuštajući, pa čak i meditativni užitak. No, nemojte se prepasti, ovo nije obavezan dio snimanja - možete snimiti dobru fotografiju prirode i bez uranjanja u sferu zena.

Nakon što ste pronašli motiv, podesite opcije na kameri mobitela u skladu s onim što ste naučili u prošlim nastavcima ovog tečaja (snimajte u RAW formatu...) Imajte u vidu da vaše zamisli trebaju biti u skladu s mogućnostima vašeg mobitela, jer on neće moći realizirati ideju za koju nema tehničke pretpostavke. Donje fotografije snimljene su mobitelom Samsung Galaxy S9+ , tako da sam u razvoju ideja znao da motiv mogu snimiti vrlo krupno sa svega 8 cm, da za udaljene motive imam optički zoom, da uz pomoć 'Live focus' opcije mogu zamutiti pozadinu, da mogu računati na nisku razinu šuma (zrnatosti slike)...

Kad krenete fotografirati, potrudite se iz kadra ukloniti sve što u njemu ne želite imati. Ovdje su neki od 'alata' koji će vam u tome pomoći:

1.    PLAN - koliko odabranog motiva se vidi u kadru (samo grančica ili cijelo drvo). Približite/udaljite se ili zoomirajte motiv. 

2.    RAKURS - koliko ste objektiv zakrenuli prema gore (žablja perspektiva) ili prema dolje (ptičja perspektiva). Ako legnete na pod ili se uzdignete iznad motiva uklonit ćete neželjenu pozadinu.

3.    SVJETLO - kakvo svjetlo (sunce direktno ili kroz oblake...) i pod kojim kutem (odozgo, sprijeda, straga...) obasjava vaš motiv. Direktnim suncem sprijeda istaknut ćete boje i povećati kontrast, dok će oblak omekšati sunčevo svjetlo i omogućiti da se vide detalji u svjetlu i sjeni.

4.    DUBINSKA OŠTRINA - što će na vašoj snimci biti oštro, a što ne. Sve što je manje važno na fotografiji učinite neoštrim i time pretvorite u dio atmosfere.

5.    FIZIČKO UKLANJANJE OBJEKTA U KADRU. Uklonite iz kadra odbačenu limenku, vrećicu i sl. 

6.    FIZIČKO UKLANJANJE OBJEKTA VAN KADRA. Uklonite objekte koji se ne vide u kadru, ali utječu na izgled fotografije; pomaknite kantu koja vas spriječava doći na idealnu poziciju za snimku. Jednako tako zamolite vlasnika da dozove svog psa koji vas je veselo došao oblizati dok se ležeći na podu trudite snimiti krupnjak maslačka. 

7.    POSTPRODUKCIJA. Iskoristite programe za obradu slika da s fotografije uklonite nepotrebno i dotjerate ju za prikaz.

 
Maksimalno približavanje ovom motivu zamutilo je pozadinu i pretvorilo ju od gomile detalja koji odvlače pažnju u koloristički atraktivan element slike.

Lišće i latice djelomično propuštaju svjetlo, pa su odlični motivi za snimanje u protusvjetlu (svjetlo iza motiva).

Istaknite motiv (cvijeće) korištenjem smjera svjetla koji manje važne dijelove (zgrada) ostavlja u sjeni. Ako procijenite da će za koji sat svjetlo biti na idealnoj poziciji, vratite se kasnije.

Djelomično raspršivši svjetlo, oblaci su smanjili kontrast i omogućili dobivanje posebne atmosfere.

Za dobru fotografiju, ne oklijevajte leći ni na blatan pod. Prolaznici se više tome ne čude, isprobano na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Iskoristite opciju 'Live fokus' da zamutite pozadinu motiva.

Stavite motiv u odnos s objektima njegove okoline kako biste uspostavili zanimljive interakcije. 

Pažljivo promatrani, detalji flore često sakrivaju likove iz svijeta faune. Uočite ih i snimite!

Ne zaboravite da su, osim biljaka, atraktivni motivi i njihove sjene.Sadržaj sponzorira Samsung

Mobile Photo Crash Course 7

11. ožujka 2018. @ 19:18
Jedno okidanje - dva kadra 

Čini se da ulazimo u doba koje će promijeniti imidž likova iz grčke mitologije. Mobilni fotoaparati više nisu jednooki Kiklopi, dobili su drugo 'oko' odnosno dodatni objektiv što donosi nove mogućnosti fotografiranja. Budući da jedan objektiv snima uži, a drugi širi kut, u trenutku kada 'okinemo' snimili smo i (dosad skriveno) okruženje našeg motiva. 

Gornja fotografija u našem primjeru snimljena je užim kutem, a donja - u istom trenu - širokokutno. Pretpostavljam da vam je mašta već počela raditi i smišljati situacije koje biste mogli zabilježiti tim novim alatom. Zamislite samo kakve bi sve duhovite situacije izvan kadra poznatih foto i filmskih scena na taj način bile zabilježene. 

Kako bih vam dao ideju za odličnu zabavu, podijeliti ću s vama anegdotu koja mi se dogodila kad sam se prvi put susreo s ovom opcijom. Na mom mobitelu Samsung Note8, ta opcija zove se 'Dual capture'. Važno je znati da se, kad snimate fotografije u 'Dual capture' modu, prilikom pregleda prikazuje samo ona snimljena užim kutem. Do širokokutne fotke dolazi se pritiskom još jedne tipke, pa neupućeni gledatelj niti ne zna da širi kadar postoji. 

Dakle, na jednom sam druženju zamolio ekipu da mi pomognu snimiti prijateljicu tako da puhanjem stvore iluziju kako joj kosu nosi vjetar. Dobrovoljci su krenuli u akciju, naravno, misleći da su van kadra,  u što su se i uvjerili kad sam im u pauzi pokazivao snimljene fotke. Zaključili smo da su uspjeli stvoriti povjetarac, ali da se za vjetar trebaju više potruditi. Zdušno pušući, uz sve smješnije grimase, napredovali su prema tituli kraljeva večeri, koju su i osvojili - kad smo poslije s ostatkom ekipe pogledali i fotke snimljene širokokutnim objektivom.   

'Dual capture' na Samsung Note8 snimate ovako (pronađite odgovarajuće funkcije na vašem mobitelu):

1. Prije snimanja fotografije pritisnite opciju 'Live focus'.

2. Iznad dijela ekrana u kojem vam se prikazuje slika iz objektiva pritisnite ikonicu 'Dual capture' - dva preklopljena kvadrata (jedan je iza drugog). Uključena ikonica je žute boje.

3. Snimite fotografiju.

4. Otvorite fotografiju u pregledniku, iznad nje ćete vidjeti opcije 'Close-up' (fotografija snimljena objektivom uskog kuta) i 'Wide angle' (snimka objektivom širokog kuta)

5. Pritiskom na te tipke vidjet ćete fotografiju snimljenu objektivom širine koju ste odabrali.

6. Pritisnite ikonicu opcija (tri okomite točke u gornjem desnom uglu) i odaberite 'Save as new file' (spremi kao novu datoteku).

7. Ako kod budućih pregledavanja želite izbjeći stalna tipkanja po ishodišnoj fotografiji da biste vidjeli snimke oba objektiva, odmah napravite 'Save as new file' na obje širine fotografije.

Sadržaj sponzorira Samsung.

Mobile Photo Crash Course 6

20. veljače 2018. @ 18:48
Kako doskočiti problemu digitalnog zooma? 

Sigurno vam je poznata sljedeća situacija: ugledaš motiv za odličnu fotku, uperiš mobitel i - shvatiš da ti je predaleko! Pomisliš 'Ha! Pa, imam zoom!' Zoomiraš, snimiš i čim stigneš kući sazivaš zbor ukućana na svečanu premijeru fotke na ekranu kompjutera. Na tvoje iznenađenje, fotka je najviše uzbudila tebe - jer je mutna! 

Upućeniji znaju o čemu se radi - zoom mobitela je digitalni, a on funkcionira slično izrezivanju (kropanju) fotografija u nekom od programa za obradu fotografije. Vi odaberete željeni dio fotografije koji želite uvećati, a program mobitela se trudi što bolje izmisliti pixele koji bi se ondje u stvarnosti mogli nalaziti. Ako imate kompjuter s nekim programom za obradu fotografije, napravite test; motiv snimite bez digitalnog zooma i još jednom s njim, pa fotku snimljenu bez digitalnog zooma probajte jednako zoomirati u postprodukciji. Nemojte se začuditi ako vam povećanje u postprodukciji ispadne bolje od onog s digitalnim zoomom na lokaciji. 

Za razliku od digitalnog, optički zoom ne izmišlja, nego pomacima leća mijenja vidni kut. Pixeli koje je aparat snimio optičkim zoomom zabilješke su stvarnih fotona, a ne onih koji su softverski izmišljeni. I zato je takva fotografija - oštra. 

Mobiteli, zasad, nemaju optičke zoomove jer bi - zbog prostora potrebnog za zoomiranje pomicanjem leća - trebali biti deblji. Srećom, i tome je doskočeno. Moj suputnik Samsung Note8 ima sistem fotografiranja s dva objektiva! Na taj način, mobitel je ostao tanak, a mi smo dobili mogućnost dvostrukog 'približavanja' željenom motivu. Dakle, na safariju se više nećete morati približiti lavu na dva metra ako ga želite snimiti u krupnom planu, moći ćete komotno ostati na udaljenosti od četiri metra :) 

Gornja fotografija snimljena je širokokutnim objektivom, donja objektivom čiji je vidni kut duplo uži. Ako imate aparat s dva objektiva, opis postavki koje trebate podesiti je jednostavan; na ekranu uključenog fotoaparata pritisnite oznaku koja vam omogućuje promjenu objektiva (kod mene su to x1 ili x2) i na ekranu ćete ugledati sliku koju 'vidi' vaš drugi objektiv.

Sadržaj sponzorira Samsung.

 
 
 
Prethodna    1  2  3  4  5  ( stranica 1 / 5 )    Slijedeća
Prikaži sve