Poznati fotografiraju

Fotografija je izuzetno zahtjevan medij za izražavanje - u jednom zamrznutom kadru moraš imati cijelu priču koja u trenu zamjenjuje stotine riječi.
10.1.2016.
Stipe Božić

Alpinist, pisac, fotograf, filmski snimatelj i redatelj na najvišim vrhovima svijeta i polovima, u dubinama podzemlja i podmorja.

Popeo se na 3 najviša vrha na svijetu: Mount Everest (8848 m), K 2 (8611m) i Kangcenjungu (8586 m), a stajao je i na najvišim vrhovima svih 7 kontinenata.

Osim planina, u Lukinoj jami na Velebitu spustio se 1395 metara duboko pod zemlju, što zbrojeno s visinom Mount Everesta iznosi svojevrsan svjetski visinski rekord.

S jednom medunarodnom ekspedicijom na skijama stigao je i na Sjeverni pol.

Na putovanjima je snimio mnoštvo uspješnih fotografija i izlagao na zajedničkim i samostalnim izložbama, fotografije su mu bile uvrštene na izložbi 'Hrvatska fotografija od tisucudevestopedesete do danas' u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Autor je mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona, kalendara te triju knjiga.

Režirao je više od 100 dokumentarnih filmova od kojih je većina prikazana na HTV-u. Sudjelovao je na mnogim međunarodnim filmskim festivalima. Na Filmskom festivalu u Trentu 1999. godine njegov film 'Reticent Wall'  osvojio je 'Srebrni Encijan' za najbolji sportski dokumentarni film, a film 'Dhaulagiri express' nagrađen je na filmskim festivalima u Italiji, Slovačkoj i Austriji.

Dugogodišnji je član Hrvatske gorske službe spašavanja.