Poznati fotografiraju

Do sada sam imao četri fotoaparata. Ne znam točno kako su dobili krila, ali sljedeći ću povezati lancem sa sobom - mozda čak i za nogu.
1.3.2012.
Filip Šovagović

Filip Šovagović (Zagreb, 13. rujna 1966.), hrvatski kazališni i filmski glumac i redatelj, dramatičar.

Studirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Apsolvent je filmske režije na istoj akademiji. Autor je drama 'Zvonimir Zajc', 'Cigla' i 'Ptičice'. 'Cigla' je osvojila Nagradu Udruženja dramskih umjetnika za najbolji praizvedeni tekst u sezoni '98./'99. u produkciji HNK Split, a proglašena je i za najbolju predstavu na Festivalu hrvatske drame 'Marulićevi dani'. Predstave prema njegovim tekstovima gostovale su, ali i postavljane na brojnim europskim festivalima. Kao redatelj i scenarist okušao se u trima kratkim filmovima: 'Say no', 'Drvo života', 'Na travi' te kao koredatelj predstave 'U očekivanju Godota' Samuela Becketta u zagrebačkom kazalištu &TD.

Glumio je u mnogim filmovima i serijama u posljednjih 15-tak godina. Među ostalim, glumio je u filmu Ničija zemlja (2001.), koji je dobio Oskara, a 2005. bio je redatelj i scenarist filma Pušća Bistra.

O svom bavljenju fotografijom kaže: 'Imao sam neobično iskustvo glede fotografiranja - imao sam sve skupa jedno četiri fotoaparata i nijedan više nije u mom vlasništvu. Ne znam točno kako su dobili krila, ali konačan partnership s fotoaparatom ostvario sam sa svojim telefonima, iphone 3 i iphone 4. To nije ono što bih ja uistinu želio, ali tako je kako je, preosjetljivi su na dodir i otuda neoštrine na fotkama, plus ostale mane, ali sam zaključio da je vjerojatno netko htio da se pronađem u njima. Ti fotoaparati su stalno samnom, putuju svugdje i jedini objektivan problem je da ponekad snimam Sony fx7 kamerom. Tu onda nemam klasičan fotografski zapis, no taj problem ću vrlo brzo otkloniti jer mi je u planu nabava Canon Mark II D5. On ima dvije jako dobre opcije, pa jedva čekam doći do njega i to bi trebala biti moja posljednja kupovina fotoaparata. Povezat ću ga nekim lancem sa sobom, mozda čak i za nogu.'