Poznati fotografiraju

23.12.2010.
Neno Belan

Splićanin, kantautor, rođen 2.2.1962. godine, elektroničar po struci, živi u Rijeci.

Nekad frontman popularnog splitskog sastava "Đavoli", s kojima je u kratkom roku postigao velik uspjeh na području bivše Jugoslavije, te ostavio pregršt evergreenova iza sebe. Nakon raspada sastava 1991. g., 1992. g. seli u Zagreb, a 1995 g. u Rijeku. Danas je solo izvođač uz prateće "Fiumens"- e.

Glazba mu je pod direktnim utjecajem The Beatlesa, te općenito zvuka izvornog američkog rock'n'rolla 1950-ih i britanskog i američkog pop-rocka 1960-ih godina, kao i dalmatinskih etno melodija i talijanskog belcanta, odnosno kancone. Privlačnost njegovih pjesama leži u retro zvuku Belanovog crvenog "Gretscha", vokalnom višeglasju i temama o ljubavi, nostalgiji, Mediteranu. Mnogi su taj jedinstveni domaći mediteranski mainstream izričaj s pravom prozvali "belanovskim popom", te uvrstili Belana u sam vrh ljestvice najprestižnijih autora i izvođača koji su se pojavili posljednja 2 desetljeća na ovim prostorima.

Po službenim podacima Zavoda za zaštitu malih autorskih prava pjesma "Rijeka snova" je najizvođenija hrvatska pjesma 2008. godine, a pjesma "Zar više nema nas" 2009. godine.

Belan je vlasnik 9 Porina, od kojih su najznačajniji Porin za pjesmu godine 2009.  i Porin za album godine 2010.

2010. g. dobiva i vrlo cijenjenu strukovnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja - HDS-a, kao skladatelj godine u kategoriji zabavne glazbe.

Njegov posljednji singl "Kiša" upravo visoko kotira na svim top-listama širom Hrvatske...