Poznati fotografiraju

15.6.2009.
Hrvoje Šalković

Hrvoje Šalković rođen je 29.09.1973. u Zagrebu.

Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti, a magistrirao 2000. godine na University of Westminster nakon čega se vraća u Zagreb i intenzivno posvećuje pisanju i putovanjima.

Proputovao je 54 zemlje, neke na konvencionalan, a neke na osebujan, gonzo-način. Vozio se autobusom Greyhound od jedne do druge američke obale. Putovao je vlakom od kraja do kraja Australije. Proputovao je Europu od Crnog mora na istoku do Lisabona na zapadu, od sjevera Škotske pa sve dolje do juga Grčke. Sve to autobusom, vlakom, brodom, vlastitim automobilom ili autostopom. Pucao je iz bacača raketa i bacao bombe po džunglama Kambodže. Kockao je u Vegasu. Skitao se brazilskim plažama. Zatvarao je šankove po Miamiju i New Yorku. Ronio je s delfinima u Mexicu. Skijao je stjenjacima Rocky Mountainsa. Divljao je na karnevalu u New Orleansu. Jurio je gliserom kroz Vijetnam. Jahao je slonove džunglama Laosa. Plesao s Kubankama u Havani. Trčao s bikovima u Pamploni. Upadao u nevolje... hapsili su ga na aerodromu u Melbourneu. Gazda hostela u New Orleansu pištoljem ga je istjerao u noć... Južnu je Ameriku proputovao od Caracasa na sjeveru, sve do Patagonije na samom jugu. Ulazio je u Ranchose Caracasa, autobusom je obišao Boliviju i Peru, verao se zidinama Machu Picchua, obilazio nacionalne parkove Patagonije. Plesao je tango u Buenos Airesu, sunčao se na molovima Urugvaja. U Indiji je jahao s Beduinom po pustinji Rajasthana, slavio novu godinu u gradu Jaipuru, upadao na svadbe po Varanasiju i prisustvovao obrednom kremiranju na obali Gangesa. U Nepalu se družio s muzičarima, u Bangladešu je tumarao lokalnim tržnicama.

Danas je zaposlen u Institutu za akciju (www.iza.com.hr) gdje obnaša odgovornu funkciju Pročelnika za gonzo pitanja. Od posebnih životnih dostignuća Šalković neće izdvojiti akademske titule koje je dosegao, književnu nagradu i prva mjesta ljestvica čitanosti na koja je zasjeo, niti će se hvaliti brojem zemalja koje je posjetio. Da bi postao magistar, trebaš biti uporan. To može svatko. Da bi osvojio književnu nagradu, moraš biti vrijedan. To može svatko. Da bi posjetio mnoge zemlje, trebaš sjesti na avion i odletjeti. To zaista može svatko. Zato će Šalković reći da je čvrsto prijateljstvo s tridesetak ljudi naseljenih diljem planeta jedino na što je istinski ponosan. To ne može svatko.