O Fotosofiji

Zašto postoji fotografija? Što je to umjetnička fotografija i na koji način je mogu koristiti? Trebam li u njoj odgonetnuti ‘autorovu poruku’ ili imam pravo pronaći svoju?

Vjerujući da slična pitanja intrigiraju velik broj fotopublike, 1996. godine objavio sam esej Fotosofia i u njemu ponudio niz 'alata' za učinkovitije i izdašnije korištenje medija fotografije. Namjera mi je bila podijeliti s publikom svoj pogled na fotografiju, koji mi je omogućio istinsko uživanje i kao fotografu i kao promatraču fotografije.

Nakon eseja, Fotosofia je počela živjeti vlastiti život, pa sam je 2006. nadogradio kako bih zainteresiranima omogućio i praktično iskustvo profesionalnog života jednog fotografa. Tako se rodio Fotosofia seminar za naprednu fotografiju na kojem 15 fotografa prolazi kroz sedmodnevno iskustvo fotoprofesionalca - fotografirajući za klijente, portretirajući celebrityje, dajući izjave za medije koji objavljuju njihove radove...

Kako 'Fotosofia komunikacija' ne bi ostala ograničena na 15 ljudi godišnje, 2008. sam odlučio pokrenuti ovaj fotoportal zamišljen kao sastajalište svih ljubitelja fotografije, bez obzira na to fotografiraju li oni ili ne. Naglašavam ovo 'fotografiraju li oni ili ne' jer ne bismo smjeli zaboraviti da je fotografija u svom temelju prvenstveno medij za komunikaciju kojim se koristi velika većina čovječanstva - neki stvaraju fotografije, a neki ih jednostavno vole gledati. Tek nakon toga, ona je medij za napredno i profesionalno korištenje.

Zato nemojte biti prestrogi i zamjeriti našim članovima i gostima koji su možda skromnijih fotoznanja jer su i oni na ovoj stranici iz istih temeljnih razloga kao i vi - iz ljubavi prema fotografiji.

Želim vam puno uspjeha u fotografiranju i uživanja u gledanju fotografija,

Hoyka

www.hoyka.com