HIGH

LIGHT

Između obične fotografije i djela velike su razlike. Trudim se fotografiju približiti osobnoj viziji koja će posmatrača potaći da se duboko zamisli nad prizorima koje stvaram...
2.4.2013.
Svetislav Cvetković

Svetislav Cvetković akademski je slikar i magistar slikarstva rođen u Livnu 1980. godine.  Radi kao viši asistent na slikarskom odjelu ALU Široki Brijeg, Sveučilišta u Mostaru na kolegijima slikanje, crtanje i mali akt, te kao asistent za nastavu.

Fotografijom se počinje baviti krajem 2010. godine aktivno proučavajući sve njezine pojavnosti i tehničke zakonitosti s namjerom da se pozicionira unutar  onih kategorija koje leže njegovoj osobnosti. Photoshop smatra jednim od fundamentalnih i kategorički bitnih elemenata digitalne fotografije koji je neizostavni dio gotovo svih njegovih fotografskih vizija, ali ne igra i ključnu ulogu. Ono na što se najviše oslanja jest senzibilnost za problematiku suvremenog društva i pojedinca kao protagonista i reflektora svih socijalnih ekonomskih i drugih društvenih nepravilnosti koje uveliko pogađaju suvremenog čovjeka.

''Njegov prvi ciklus obilježile su digitalno manipulirane vizije u kojima je pojedinac prikazan  malim figurama koje lajtmotivski povezuje sivim i monokromatskim tonovima i koje su u potpunosti podređene prostoru.

Svoje (anti)junake smješta u prazne neplodne ambijente gdje su prepušteni surovoj borbi za egzistenciju s malo šansi za preživljavanje. Ljudski lik je depersonaliziran, minoran, na nivou znanstvenog eksperimenta, uvijek promatran s ogromne distance.''

Izvod iz predgovora za izložbu povijesničara umjetnosti Tomislava Ćavara