OKO svijeta - Kambodža

8. lipnja 2009. @ 12:20

izvadak iz bloga 'OKO svijeta' na T-Portalu http://bigblog.tportal.hr/OKOsvijeta


Kambodža - Phnom Penh - grad ležečih Buddha


(...) Kambodža je država s najviše neeksplodiranih mina na svijetu. One čekaju svoje žrtve, onemogućavaju razvoj velikog dijela zemlje te i dalje kontinuirano razaraju budućnost brojnih nevinih ljudi. Bolno je ironično znati da tri svjetske sile SAD, Kina i Rusija odbijaju potpisati sporazum o prestanku proizvodnje i prodaje ovih ubojitih naprava, te istovremeno čuvaju stotine milijuna mina u svojim skladištima za nove Kambodže. (...)


Kambodža - Kratie


(...) U mjestu Kampi malo više uzvodno u Mekongu žive slatkovodni Irrawady dupini. Jurimo na moto-taksijima kroz sela gdje život klizi sporo, kao nekad. Do samih dupina nas u dugom tihom čamcu odgurujući se štapom vozi mladi vodič Meang. Miran i dobroćudan.


Dupini su svuda oko nas. Dišu, pušu, igraju se. Taman fokusiraš fotić na jednoj strani čamca, on izađe na drugoj i drsko ti otpuhne. No nažalost tih glatkih neobičnih bića ima još samo 100 na svijetu, od čega 30tak na ovom mjestu. Izuzetno su ugrožena vrsta. Inicijativa za njihovo očuvanje uz kontrolu pristupa i stvaranje prilike zarade za lokalno stanovništvo je dobar pomak u bolji svijet. (...)


Kambodža - Angkor - drevni osmijeh


(...) Ipak, najčešći i nama najnevjerojatniji ukras religijskih hramova prelijepe su žene Apsare. One su posvuda, na svakom zidu reljef ili slika barem jedne, prave pin-up ljepotice u zavodljivim plesnim pozama. Prema legendi Apsare žive na nebu, najljepše su žene na svijetu i njihova je jedina funkcija da s kmerskim junacima i svetim ljudima upućenim na nebo vječno vode ljubav. Sličan motiv nebeskih dogodovština susreće se i u islamu, ali ipak nije ovako sveprisutno i eksplicitno prikazivan. Sudeći po brojnosti Apsara po hramovima očito su lijepe žene učestalo bile predmet redovničkih meditacija. (...)


Kambodža - tamna strana Angkora


(...) Teško je gledati tu djecu: nema smijeha, nema iskrenosti, nema igre. Djeca koja su na trenutak sretna jedino ako nešto od njih kupiš. Tužno baš. Već u prvi mah bude suosjećanje i, nažalost, upravo to je razlog zašto su i uvučena u ovu trgovinu. Kao što savjetuju brojne organizacije za smanjenje broja nezbrinute i iskorištavane djece, od djece ne treba kupovati, a još manje davati im milodare jer to ih sasvim sigurno neće maknuti iz te pozicije, već će je još bolje učvrstiti kao isplativu, te istim putem povesti i nove generacije. (...)

Komentirati mogu samo registrirani korisnici.