OKO svijeta - Nepal

31. siječnja 2009. @ 11:23
izvadak iz bloga 'OKO svijeta' na T-Portalu http://bigblog.tportal.hr/OKOsvijeta


Nepal - Kathmandu - kaos i mir

(...) Stalno ste okruženi kaosom pokreta, u pregrštu boja, salijetani raznim ponudama, na oprezu od sudara sa stotinama jurećih motora. Dječak u trku s ukradenim bananama. Intrinsični miks privlačnog mirisa hinduizma i toksičnih plinova u omamljujućoj osjetilnoj gozbi. Neprestano trubljenje je malo ublaženo zadivljujućom glazbom iz CD shopova. Gore-tex oprema i šarene vunene kapice ravnopravno zovu na povratak prirodi. Desetak vojnika s puškama u ophodnji gradom. Ponuda ljepote, ovisnosti, opsesije i užitka. Sunce mi puni oči sjajem otkrića nove stvarnosti. (...)


Nepal - Himalaja - Namaste

(...) Put od Jirija do Namche Bazara prolazi planinskim selima zaustavljenim i sto godina u vremenu. Nema ceste, vozila, prometa, gužve, često ni struje. No ljudi žive svoje živote određene vremenom za sjetvu, vremenom za trgovinu, vremenom za molitvu, vremenom za slavlje... Djeca rastu noseći istu odjeću no smišljajući stalno novu zabavu. (...)


Nepal - Himalaja kao Wonderland

(...) Cijelim putem prolazimo kroz sela (i zapravo koristimo njihove drevne puteve i stazice) uronjeni u svakodnevne događaje, poput oranja zemlje s vodenim bivolima, pranja veša na potoku, okretanja molitvenih bubnjića, izrade košara, skupljanja drveta, sušenja bobica, doze trača, trke u školu, predaha na trijemu... (...)


Nepal - Himalaja - iznad granice 1

(...) Ove planine su opasne. Izazivaju, a skrivaju goleme rizike. Pogotovo jer je spasilačka mreža jako daleko od idealne. Čovjek treba poznavati sebe, imati znanje, prepoznavati promjene, slušati svoje reakcije, ne prelaziti granice bez razmišljanja, no biti spreman preuzeti rizik. (...)


Nepal - Himalaja - budimo promjena

(...) Da li zaista biramo najbolje za nas, za život, za Zemlju? Da li zaista prihvaćamo odgovornost naših izbora? Da li je naš život najbolje što možemo dati svijetu? Koristimo li sve potencijale u sebi i oko sebe? Da li je naš život bitan? Što zaista stvaramo? Osjećamo li suosjećanje, razumijevanje i povezanost sa svime? (...)


Nepal - vatre Pashupatinatha

(...) U zraku se miješaju zvukovi pocketanja kostiju i mantričke melodije, u istoj rijeci završavaju prah tijela i rasplesani cvjetovi, u sveprožimajućoj gozbi tuge i radosti, bez jasne granice kraja i početka... (...)


Nepal - nosorozi Chitwana

(...) Šuštim kroz lišće koje su lenguri grizli, razmičem grane kojima je puzala zelena ljutica, prepoznajem tragove tigra i tigrice, slušam priče o susretima s životinjama, istražujem obale jezera u nadi pronalaska indijskog pitona ili kraljevske kobre, vadim krpelja, živim dane u bojama prirode... (...)

Nepal - Chitwan - lagan poput tigra

(...) Navečer u selima na rubu parka uz svjetlo svijeće razmjenjivati osmijehe, uživati u dal-bhatu, osluškivati prikradanje nosoroga u polja, osjećati umor tijela i lepršavost duha. Sutra hoditi novim travama, novim jezerima, s novim pogledima uokolo. Biti začuđen, biti uronjen, biti bestežinski, biti 107 tigrova, biti 408 nosoroga, biti život sam. Sve te životinje i biljke se drže za ruke i repove i plešu same krugove života. (...)
Komentirati mogu samo registrirani korisnici.