ČLAN FOTOSOFIJE OD 6.11.2009.
[F][N] Marjan Radović


Hall of fame Fotografije koje su osvojile virtualne medalje

Fotogalerija

Komentari na galeriju Svi komentari (13)

7.4.2018. 22:51:25

HVALA SVIMA !!!

 

Fotosofia medalje

X2
X2
X3

O meni

Marjan Radović,mag.eng.geod.geoinfo, sportski i podvodni fotograf, instruktor ronjenja i podvodne fotografije po više svjetskih asocijacija. Član I instruktor ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic. U kombinaciji strasti za ronjenjem I fotografijom, 2000. se počinje baviti podvodnom fotografijom kako bi ostalima prikazao ljepote podmorja. I dok je većina podvodnih fotografa specijalizirana u fotografiranju životinjskog svijeta te podvodnih pejzaža, Radović  se trudi na nestandardni I drugačiji način prikazati ambijent mora i bazena, modele i ronioce, koralje i ribe, spilje i potopljene brodove. Očaran ljepotama podmorja nije se ograničio samo na Jadran, već je nekoliko puta zaronio i zabilježio ljepote dubina Atlantskog oceana, te Karipskog i Crvenog mora. Osim ronjenja u morima Radović je prvi ronilac u svijetu koji je zaronio u ledom okovana Plitvička jezera i ovjekovječio njihovu ljepotu, no njemu fotografiranje ne služi samo za prikazivanje ljepota podmorja i jezera nego i za skretanje pozornosti domaće i svjetske javnosti na društvenu odgovornost i važnost očuvanja podmorja kao i promicanje ekologije.

Ciklus podvodnih fotografija posvećen je kretanju ljudskog tijela u vodi, ribama, koraljima, podvodnim spiljama i potopljenim brodovima, a kada kažemo u vodi ne mislimo samo na mora i jezera jer inspiraciju pronalazi i u bazenima.

Rad na Projektu „Pogled u plavo” Radović je započeo 2010. god. na način da je u bazene 1 m dubine postavio svoje fotografije, a posjetitelji su morali zaroniti kako bi razgledali izložbu. S obzirom da se koncept Projekta proširio na promociju Hrvatske, Radovićeva fotografije na projektu “Pogled u plavo” prikazuju podmorje Jadrana, potopljene brodove, hrvatske ronioce, nacionalne parkove....

Kao što je i sam njegov pristup fotografiji ekstavagantan i drugačiji tako i njegove izložbe odstupaju od stereotipa, pa uz klasične galerijske prostore obožava pripremati izložbe na potopljenim brodovima poput one na potopljenom brodu Peltastis, bazenima, podvodnim arheološkim parkovima... Iza sebe ima 100-njak samostalnih i 70-tak zajedničkih izložbi.

Radovićeve fotografije su objavljivane u svim hrvatskim dnevnim novinama, gotovo svim specijaliziranim časopisima o moru kao što su More, Aqualung, Navigator, Pesca in Mare, Extreme Magazine, Otvoreno more, Scubalife. Službeni je podvodni fotograf i snimatelj međunarodnih prvenstava u ronjenju na dah, stručni suradnik i urednik fotografije za specijalizirane časopise o ronjenju, te direktor fotografije na međunarodnom festivalu podvodne fotografije i filma , autor brojnih reklamnih fotografija, autor brojnih radionica podvodne i sportske fotografije. Red Bull-ov službeni fotograf, Mares-ov sponzorirani fotograf…..

 

Radovićeve fotografije nagrađivane su i objavljivane u cijelom svijetu. Finalist brojnih svijetskih prvenstava u action i podvodnoj fotografiji, 2010 finalist (top 5) prestižnog natječaja underwaterphotography, a 2013 2. srebrno mjesto na istom natječaju. Top 10 action  fotografija Red Bull Content Pool agencije za 2013.... Na nezavisnom festivalu kreativnih komunikacija Sudnji dan 2011 i 2012. svrstan je u tri najbolja fotografa u Hrvatskoj....