O Fotosofiji

Od samog početka bavljenja fotografijom proganjalo me pitanje naslijeđeno iz mojih crtačkih dana - 'Što je umjetnost?' Literatura spremna ponuditi direktan odgovor baš i nije obilna, zar ne?

Osjećajući da stvari ne završavaju snimanjem lijepih fotografija, prije više od dvadeset godina krenuo sam na strastveni put razjašnjavanja te nedoumice i, počevši od potrage za knjigama koje sadrže 'dokazano' umjetničke fotografije, završio na bečkoj Visokoj školi primjenjenih umjetnosti. Tamo su se stvari, uz pomoć moje mentorice Eve Choung Fux, počele raspetljavati. Došavši do novih spoznaja o karakteristikama, mogućnostima i ciljevima fotografije kao načina komunikacije, izgradio sam misaoni sistem koji mi je bio u stanju objasniti niz ključnih momenata u stvaranju i 'korištenju' djela umjetničke fotografije. Nedugo nakon što sam podijelio zamisli s poznanicima, ispostavilo se da moj sistem koristi i drugima - unatoč činjenici da nije definicija, već individualno viđenje stvari. Vođen tom spoznajom, 1991. sam počeo zapisivati svoja razmišljanja o 'svjetlosnoj mudrosti', a 1996. sam ih objavio u eseju 'Fotosofia'.

Od tada je proteklo već prilično vremena u kojem su se poznati i nepoznati brinuli da moj inbox sazna što je sve moguće pitati o fotografiji (možda mi je sazrijelo vrijeme za napisati jedan debeli FAQ?). Razmišljajući kako doskočiti tome što niti uz najbolju volju ne stignem svima odgovoriti, splet okolnosti me u ljeto 2006. doveo na ideju organiziranja seminara. Inicijalna je zamisao bila da skromnim trodnevnim predavanjem jednokratno prenesem znanje odabranima na osnovu radova, angažiranosti u bavljenju fotografijom i pozitivnosti ljudskih karakteristika (koliko ih je iz prijava moguće iščitati). Zaigravši se u organizaciji, predviđena sam teoretska predavanja obogatio gostima predavačima, uveo praktični dio od kojeg su za određene vježbe pozirale javne osobe i, uz srdačnu pomoć kolega iz raznih medija, pokušao polaznicima pružiti mogućnost promocije njihovog rada i osobnosti. Ukratko, završio sam na sedmodnevnom mega-projektu u kojem radovi, marljivost, pozitivna energija i kompaktnost prve generacije nisu oduševili samo mene, nego i medije, pokrovitelje i publiku. Moja nastojanja da seminaristi, pored napretka u fotografskom izražavanju, iz 'Novi hotels & resort' ponesu jedni druge, višestruko su nadišla očekivanja. Prvo post-Fotosofia druženje organizirali su već nakon nekoliko dana, i od tada se ponašaju kao kompaktna, pozitivno orjentirana, prijateljska grupa ili - kako to oni vole reći - pleme.

Nadahnjujuća iskustva s prvom generacijom Fotosofa, tj. onih koji su završili seminar, i gomila mailova s upitima za datum druge Fotosofije su mi vremenom ukazali na potrebu revizije zamisli o Fotosofiji kao jednokratnom, zaključenom projektu. Uvidjevši da sam pokrenuo nešto korisno, veće od predviđenog, odlučio sam nastaviti s gradnjom mreže voljnih i sposobnih za druženje na osnovi zajedničke strasti prema fotografiji.

Nastavak projekta je urodio uspješnim fuzioniranjem druge generacije Fotosofa s prvom, donijeo niz post-Fotosofia aktivnosti i dokazao slućeno raspoloženje grupe da svoje redove obogaćuje novim fotografima. Teško je opisati veselje i radoznalost kojima stari Fotosofi uvode nove generacije u grupu, a već se osjeća i uzbuđenje nagađanja o onima koji će nam se pridružiti iduće godine.

Kako kvalitetnih ljubitelja fotografije ima puno više no što ih mogu ugostiti na seminarima, a vjerujem da bi im komunikacija s onima koji su prošli Fotosofiju i s onima koji se fotografiji ozbiljno posvećuju mogla koristiti u radu, odlučio sam podići ovaj site. U tom smislu, pozivam zainteresirane da se posluže mogućnostima koje stranica nudi kako bi se predstavili, upoznali, i eventualno pridružili nekim od budućih zajedničkih aktivnosti kvalitetnih istomišljenika. Posebno se veselim razgledavanju galerija koje ćete vjerojatno postaviti kako bi Fotosofima i ostalim kolegama pružili priliku da vam ocjene radove i napišu kakav konstruktivni komentar. U rubrici 'Hoykin izbor' ću biti slobodan povremeno istaknuti nekoliko, po mom mišljenju trenutno najzanimljivijih postavljenih fotografija, a u rubrici 'Savjeti' ću se osvrnuti na fotografije za koje imam prijedlog kako ih se moglo kvalitetnije realizirati. Ono što mi se na Fotosofia.info čini kao posebno sretna okolnost je činjenica da člansku bazu predstavljaju već probrani ljudi koji su na seminaru Fotosofia dokazali kako kvalitetu u komunikaciji posredstvom fotografije, tako i dobronamjernost u komentiranju tuđeg rada. Zato vjerujem da će i budući članovi biti sličnih kvaliteta.

 

Puno uspjeha u fotografiranju,
Hoyka
www.hoyka.com