Davor Horvatić

dr. sc. Davor Horvatić, teorijski fizičar, izvanredni profesor na zagrebačkom PMF-u, redovit je gost brojnih konferencija na kojima inspirira publiku talentom da razumljivim rječnikom objasni složene fizikalne pojave. Iz istog razloga je naš dugogodišnji kolumnist i predavač na Fotosofia seminarima. Naslov kolumne '42' je, prema superstroju u 'Vodiču za autostopere kroz galaksiju', smisao svega.

Nekoliko planeta punih zlata

16. studenog 2017. @ 20:57
U fizici, teorije su samo lijepe matematičke tvorevine dok ih se ne dokaže eksperimentom. Nekad je ta potvrda lagana, a nekad zahtijeva napore koji nas guraju do samog ruba ljudske genijalnosti i inovativnosti te do cilja vodi preko niza neuspjeha. Nedavni primjer toga je otkriće gravitacijskih valova. 

Nakon otkrića gravitacijskih valova, nadograđeni detektori gravitacijskih valova 'Virgo' i 'LIGO' 1. kolovoza 2017. započeli su period zajedničke potrage za novim signalima. Dva tjedna kasnije opažen je signal i odmah su krenula senzacionalistička nagađanja da je po prvi puta opažen sraz neutronskih zvijezda. Neutronska zvijezda je ostatak ogromne zvijezde od koje je nakon odbacivanja vanjskih slojeva ostala samo kugla promjera cca 20 km sazdana od neutrona. Kubni centimetar neutronske zvijezde na Zemlji bi težio oko stotinu milijuna tona.

Uzbuđenje je bilo ogromno jer bi to značilo da ćemo imat priliku doći do niza podataka koji bi nam ukazali smjer kojim krenuti nakon Einsteinove teorije gravitacije.Slika 1 - umjetnički prikaz sraza neutronskih zvijezda

Nakon detaljne analize zaključeno je da to nije točno, već da se radi o sudaru dvije crne rupe, fenomenu koji smo već imali prilike registrirati.

A onda, samo tri dana nakon gore opisanog događaja, konačno se dogodilo! Na udaljenosti od samo 130 milijuna svjetlosnih godina konačno su se sudarile dvije neutronske zvijezde!Slika 2 - kilonova koja je zasjala nakon sraza

Samo nekoliko sati od tog događaja vijest se toliko proširila da se preko 900 institucija i 4000 astronoma uključilo u skupljanje i obradu podataka. Količina otkrića bila je iznimna.

Kao što sam spomenuo, izmjerivši paralelno gravitacijske i elektromagnetske valove (svjetlost) dobili smo podatke kojima možemo odbaciti niz teorija čija predviđanja ne odgovaraju dobivenim podacima. Sad imamo barem nekakvo usmjerenje kamo dalje nakon Einsteina.

Između ostaloga, ovim srazom fuzionirale su se ogromne količine teških elemenata, tako da smo osim iridija i platine bogatiji i za količine zlata veličine nekoliko planeta. Ujedno smo dobili i prvi jasno izmjereni dokaz teorije da zlato u velikim količinama nastaje sudarom dvaju neutronskih zvijezda.

Ostalo je i nekoliko misterija, a najveći je pitanje što je rezultat tog sraza – je li time nastala najlakša ikad opažena crna rupa ili najmasivnija neutronska zvijezda?

Trenutno detektori prolaze novu nadogradnju i nova opažanja kreću u ljeto 2018. Sigurno je da će ovakva opažanja i dalje okupljati više od trećine svjetskih astronoma i astrofizičara i širiti našu spoznaju.Ušli smo u novu eru i radimo divovske korake naprijed.3.12.2017. 23:59:45
Odlična (i optimistična), kolumna.
:)
Bilo bi lijepo saznati nešto više o gravitacijskim valovima i značenju njihova otkrića za znanost i tehnologiju na Zemlji.
:)

Komentirati mogu samo registrirani korisnici.