Davor Horvatić

dr. sc. Davor Horvatić, teorijski fizičar, izvanredni profesor na zagrebačkom PMF-u, redovit je gost brojnih konferencija na kojima inspirira publiku talentom da razumljivim rječnikom objasni složene fizikalne pojave. Iz istog razloga je naš dugogodišnji kolumnist i predavač na Fotosofia seminarima. Naslov kolumne '42' je, prema superstroju u 'Vodiču za autostopere kroz galaksiju', smisao svega.

Kad znanstvena fantastika postane znanost

7. siječnja 2013. @ 13:47
Preživjeli smo smak svijeta. 2012. je došla u prošla i Maje zajedno s njom. Pitam se što će iduće smisliti na tu temu. Flaška o kojoj sam pisao postala je samo obična staklena boca za vodu koja ne radi ništa osim toga da služi kao staklena boca u kojoj držite vodu. Rezultat je to razgovora Biovege i tima fizičara i kemičara s PMF-a i IRB-a, te želje Biovege da ponudi kvalitetne proizvode svojim kupcima. Rezultati dva laboratorija koji su testirali vodu iz Flaške pokazali su da u preko 40 parametara koje mjere nema promjene u odnosu na vodu iz vodovoda.Kraj godine donio nam je standardno sažetak znanstvenih otkrića u prošloj godini. Letimičnim pogledom na sve liste lako bi došli do zaključka kako je dio otkrića Hoyka već predvidio u Xaviji. Tj. realno je zacrtao put kojim se neuroznanost može razvijati. Žena koja je paralizirana od vrata na dolje pokreće robota samo svojim mislima

 


 

Dva dodatna fascinantna primjera odnose se na čovjeka koji se nalazi u vegetativnom stanju i hakiranje ljudskog mozga pomoću jeftinog EEG skenera. U prvom slučaju čovjek je uspio poručiti liječnicima da je svjestan i da ga ništa ne boli, u drugom otkrili su PIN bankovne kartice vlasnika.

 

Vratili smo osnove vida ljudima koji pate od retinitis pigmentose (slika 1, izvor BBC). Koraci jesu rudimentarni i pionirski ali pokazuju što nam budućnost nosi.Slika 1.


Ljudima koji nisu zadovoljni običnim vidom tehnologija poput Google Glassa omogućuje totalno drugu sliku stvarnosti.

 


 

Tema je kontroverzna iz više aspekata ali projekt ide polako naprijed i konkurencija se probudila prošle godine i nudi svoje alternative. Što samo znači da masovna upotreba nije daleko.

 

Mogli bi tako nastaviti nabrajati otkrića u području umjetne inteligencije i kompjuterskih znanosti. Govoriti o tome da su samo-vozeći automobili dopušteni u par država SAD-a, kako učenici šalju svoje surogate opremljene web kamerama i tabletima u školu umjesto njih itd... No, ja bih se u ovoj kolumni ipak više zadržao na fizici. 

 

Zadnjih dvadesetak godina fizičari su razmatrali razne mogućnosti onog što se u Star Treku zove warp drive (slika 2). Gotovo sve opcije su pale u vodu jer je izgradnja takvih uređaja zahtijevala egzotičnu materiju. Nije to neka fantastična materija koju još nismo otkrili. Radi se zapravo više o potpisu materije i energije kojeg poznajemo u kvantnom svijetu ali nikako ne na makroskopskim skalama koje su nam dostupne u svakodnevnom životu. Prošle godine fizičar Harold White zapanjio je svijet astronautike izjavom da radi na prvom modelu warp pogona u suradnji s NASA-om. Računi koje je proveo pokazuju da promjena geometrije warp polja više ne zahtjeva enormne količine egzotične materije te sada laboratorijskim pokusima pokušava proizvesti male ali stabilne konfiguracije koje bi mu trebale pokazati može li ostvariti opisano warp polje. 

 

Slika 2.
 

Otkrili smo nešto što liči na Higgsov bozon. Dio rečenice koji izluđuje ljude je "nešto što liči" i nama fizičarima to je  normalan žargon. Čestica se opaža u procesima u kojima bi trebao sudjelovati Higgsov bozon ali moramo skupiti još dovoljno statistike da bi rekli da je to točno onakav Higgsov bozon kakav očekujemo. Prema engleskoj izreci: "If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck" mi za sada možemo reći da liči na patku i pliva ko patka, ali da li kvače kao patka :) to još moramo otkriti. Stručno bi rekli da moramo izmjeriti sve kvantne brojeve Higgsovog bozona. No, do tog trenutka proći će još par godina jer se LHC ugasio na dvije godine radi remonta. Do tada fizičarima ostaje analiziranje do sada prikupljenih podataka.

 

Za kraj zanimljivost koja je u tonu cijele ove kolumne. Kompanija HyperStealth Biotechnology proizvela je  Quantum Stealth tkaninu (slika 3) koja radi poput štita nevidljivosti. Bilo koji objekt omotan njom biti će u velikoj mjeri sakriven u vidnom i infracrvenom dijelu spektra. Tkanina bez dodatnih izvora energije zakrivljuje zrake svjetlosti proizvodeći efekt nevidljivosti. Slika koju možete vidjeti je samo prikaz kako bi to trebalo izgledati. Stvarni proizvod neće naći na internetu iz očitih sigurnosnih razloga. Pravi potpuno funkcionalan prototip pokazan je vojsci SAD-a i Kanade prošle godine.

 

Slika 3.

 13.5.2014. 15:23:48
Jako mi se sviđaju ovkove teme..
8.3.2013. 9:21:27
Hvala na odgovoru. Nisam znala da postoji protokol grijanja i hlađenja uređaja. :)
Znam da je masu izuma iz vojnog i svemirskog programa ušlo u civilnu upotrebu, međutim ovaj plašt nevidljivosti su baš mogli i preskočiti i dati ga Borenoviću da može lakše snimati svoje životinjice po Kopačkom ritu, veća korist! :)))
4.3.2013. 9:42:40
@Filip: Na kojoj drugoj razini. Imamo 4 sile i možemo nevjerojatno precizno mjeriti njihove efekte. Za svakodnevni život trebamo 10 milijuna Joulea energije na ovoj fizičkoj razini. "Hranimo" se onda i živimo na toj drugoj razni time. Na ovoj razini znamo što nam treba i što i kako funkcionira. Zemlja je okrugla već 6500 godina to što ljudi šire neisitinite mitove to je njihov problem. http://www.youtube.com/watch?v=sYzfKiIWN4g&feature=share&list=SPqs5ohhass_QZtSkX06DmWOaEaadwmw_D
11.1.2013. 14:59:54
Zanimljivo sa flaškom da ne mijenja vodu uopće, dobro tu se relativno i slažem, ali! Da li je moguće da je mijenja na nekoj drugoj razini koju ne možemo izmjeriti do sada poznatim instrumentima. Da li gledači u sunce primaju informacije za koje mi ni ne znamo da postoje i ne možemo ih još mjeriti i tako se ''hrane''? Do nedavno zemlja nije bila okrugla.
9.1.2013. 23:22:08
Davore, kolumna ti je za 10 , odlično
9.1.2013. 15:41:21
Hvala na čestitkama :) LHC se mora ugasti na dvije godine jer se radi tehnički jako zahtjevan remont. Plus, to je sustav koji je ohlađen na izrazito nisku temperaturu i postoji procedura grijanja i hlađenja. Puno stvari preskoči vojsku, ali ovakve stvari ne mogu. Tj. sjetimo se kada su napravljeni veliki skokovi u kvaliteti života... Npr. puno nusprodukada hladnog rata koristimo danas svakodnevno. Pitanje je samo za što želimo nešto upotrijebiti. Primjer vatre i kotača je najjednostavniji i najslikovitiji.
9.1.2013. 0:23:43
i da! prije svega, sve najbolje u Novoj, još puno dobrih kolumni i puno, civilnih, izuma :)
9.1.2013. 0:21:16
Prvo pitanje:"jer se LHC ugasio na dvije godine radi remonta", zašto toliko dugo?
Drugo:"potpuno funkcionalan prototip pokazan je vojsci SAD-a i Kanade prošle godine." Ovdje imam etičko pitanje: svaka čast svim izumima ali može li nešto preskočiti vojsku? :(
8.1.2013. 0:49:55
Quantum Stealth <3

Komentirati mogu samo registrirani korisnici.